torek, 24. marec 2015

NEGATIVNI TLAK IZBOLJŠA KRVNI PRETOK

Nova metoda, ki so jo leta 1999 razvili na Inštitutu za vesoljsko medicino v Nemškem vesoljski agenciji (Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt), daje dodatno podporo pri zdravljenju bolnikov s periferno arterijsko boleznijo (PAB).

Trikrat na teden se gospa E. Stöckmann počuti kot astronavtka, saj se pri njenem zdravljenju uporablja naprava, ki je bila prvotno razvita za astronavte.
Po letu 1960 se krvni pretok v spodnjih okončinah astronavtom izboljšuje s pomočjo LBNPD (Lower Body Negative Pressure Device). V nasprotnem primeru bi se cirkulacija krvi v nogah med njihovim bivanjem v breztežnostnem prostoru občutno zmanjšala. Gospa E. Stöckmann ne trpi zaradi pomanjkanja gravitacije ampak ima resne težave z arterijskim pretokom krvi. Vzrok je intenzivna arterioskleroza v obeh nogah, ki prekinja dotok krvi do mišic in tkiva. Med hojo se mora ustaviti in počakati, da bolečina v nogah popusti.

 »Zadnje tedne nisem mogla prehoditi več kot 200 metrov brez premora«, nam pojasni 70- letna upokojenka; to so tipični znaki za PAB.

Sedaj je v veliko boljši formi in lahko hodi brez bolečin. To ji je omogočilo zdravljenje v bolnišnici Fallingbostel v Nemčiji, in sicer s pomočjo VACUSTYLER®-ja. Način delovanja je preprost, pacient leži z nogami v napravi, ki ustvarja negativen in atmosferski tlak v ritmičnih intervalih.
»Sprememba tlaka poveča pretok krvi v telesu, na ta način pa omogoči nemoteno cirkulacijo krvi v spodnjih okončinah«, razloži Dr. S. Schink, ki je zdravil že veliko pacientov.
Ena terapija traja 20 minut. Hospitalizirani pacienti s hudimi simptomi se obravnavajo dnevno; ambulantni pacienti z manjšimi težavami pa 1-3x na teden.
Seveda pa vseh težav ne moremo odpraviti samo s pomočjo VACUSTYLER®-ja, priporoča se tudi hoja, saj le tako lahko sami spodbudimo krvni pretok. Po ocenah živi v Nemčiji 4,5 milijonov ljudi s PAB. Diabetiki imajo 5x večje tveganje za nastanek PAB. Visok krvni sladkor, kajenje in visok krvni pritisk so glavni vzroki za nastanek arterioskleroze, pri kateri se zmanjša pretok krvi skozi žile zaradi zamaškov. Če se to pojavi v arterijah spodnjih okončin, ljudje občutijo bolečino v mečih nog. V poznejših fazah pa se bolečina pojavi tudi pri mirovanju, zlasti ponoči. Če se bolezni pravočasno ne zdravi, lahko ta vodi v nastanek gangrene spodnjih okončin, kar v najhujšem primeru pomeni amputacijo predela, kjer se je ta pojavila. Sladkorni bolniki se ne smejo ˝zanašati˝ na zgodnje simptome bolezni, to so bolečine v nogah med hojo, saj se pri njih pogosto pojavijo tudi okvare živčevja zaradi katere ne občutijo bolečin v mišicah. V tem primeru so stalni zdravniški pregledi obvezni. Enostavno merjenje srčnega utripa in krvnega pritiska na obeh nogah v kombinaciji z ultrazvokom ali rentgenom pomaga prepoznati stopnjo PAB. To je bilo storjeno pri gospe E. Stöckmann več mesecev nazaj, sedaj pa je na najboljši poti do okrevanja.
S pomočjo VACUSTYLER®-ja in hoje zmore daljši sprehod. »Na zadnji poroki, kamor sem bila povabljena, sem lahko odplesala dva plesa brez bolečin«, veselo zaključi.


4 FAZE PAB


Faza 1: krvni obtok omejen, vendar ne povzroča hujših težav


Faza 2: pri daljši hoji pride do bolečine, razdalja hoje se zmanjša


Faza 3: prisotne bolečine brez naporov, predvsem ponoči
Faza 4: zaradi arterijske kalcifikacije je okoliško tkivo  neprekrvavljeno, brez takojšne pomoči                                        sledi amputacija

Preprosto, a učinkovito: princip delovanjaVACUSTYLER®-jaPacient leži z nogami naprej v napravi, okoli pasu tesno zapremo zaslonko. Vakuumska turbina v ritmičnih intervalih izsesa zrak iz cevi (rdeča puščica: negativen tlak) in posesa v cev nov zrak (modra puščica: atmosferski tlak). 


Ni komentarjev:

Objavite komentar